November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Pozitivni učinki vadbe joge

August 28, 2016

Nekaj razlogov zakaj vaditi jogo.......

 

 

A.) Pozitivni učinki joge na telo: 

 

1. Najnovejše študije kažejo, da dnevna praksa joge zmanjšuje simptome različnih bolezni kot so artiritis, diabetes, astma.

 

2. Boljša kvaliteta diha; z vadbo joge se naučimo kontrolirati svoj dih in na ta način se zmanjšujejo morebitne težave pri dihanju. Pljuča delujejo bolj učinkovito.  

 

3. Krvni tlak; redna vadba joge pripomore k znižanju

 

krvnega tla, boljši cirkulaciji in oskrbi telesa s kisikom.

 

4. Srčni utrip;s pomočjo joge znižujemo srčni utrip, srce se krepi in postane dovolj močno, da potiska več krvi z manj utripa.

 

5.  Cirkulacija krvi; joga izboljšuje cirkulacijo krvi. S prenosom pomembnih hranil in kisika skozi telo omogoča bolj zdrave organe, kožo in možgane.

 

6. Srčno-žilni sistem; vadba joge oskrbi telo z več kisika in s tem izboljšujemo vzdržljivost srčno-žilnega sistema.

 

7. Notranji organi; izvajanje joge je hkrati doživljanje masaže notranjih organov ter izboljšana preventivna sposobnost telesa pred pojavom bolezni. Joga omogoča povezavo z lastnim telesom in sposobnost zaznavanja neprimernega delovanja znotraj telesa.

 

8. Prebavni sistem; funkcije prebavnega sistema (prebava, absorpcija, peristaltika …).

 

9. Imunski sistem; izvajanje jogo pripomore k dvigu odpornost telesa. 

 

10. Bolečinski prag; redno izvajanje joge dvigne toleranco telesa za bolečino (dvigne bolečinski prah). S pomočjo joge lahko odpravimo kronične bolečine, kot so npr. bolečine v križu.

 

11. Metabolizem / presnova; s pomočjo joge izboljšamo presnovo. Uravnovešena presnova se kaže kot zdrava telesna teža in sposobnost kontroliranja apetita. 

 

12. Staranje; izvajanje joge stimulira proces detoksifikacije znotraj telesa. Detoksifikacija se med drugim kaže tudi v upočasnjenem staranju.

 

13. Telesna drža; izvajanje jogo pripomore k zavedanju telesne drže, nas nauči kako jo zadržati in kontrolirati pravilno držo. Preko joge in boljše telesne drže pridobimo na samozavesti ter zdravju.

 

14. Telesna moč; z jogo okrepimo telesno moč z uporabo teže lastnega telesa v primerjavi s skupno močjo (gravitacijo).

 

15. Energija; redno izvajanje joge prinaša konstanten občutek polnosti z energijo. Po končani vadbi joge se počutimo močnejše in bolj polni energije, namesto utrujene, kot pri večini drugih telesni vadb.

 

 

B.) Pozitivni psihološki učinki joge:

 

1. Odprava stresa; joga odpravlja stres. Ženske smo zaradi modernega načina življenja (otroci, gospodinjstvo, kariera) bolj nagnjene k stresu kot moški. Joga povečuje koncentracijo in povečuje fokus, zato odpravlja stres. 

 

2. Anskioznost; z jogo se naučimo pravilno dihati, s čimer zmanjšujemo anskioznost. Je čistilec negativnih občutkov in hkrati zmanjšuje občutke depresije.

 

3. Kontrola jeze; Joga je najboljša metoda za zmanjševanje in hkrati kontrolo jeze. Večjo umirjenost dosežemo ravno z redno prakso joge. Rezultat tega pa bo srečno življenje brez stresa.

 

4. Joga povečuje koncentracijo in motivacijo. Zato imajo ženske, ki redno vadijo, visok nivo koncentracije in s tem boljše rezultate v osebnem in službenem življenju.

 

 

C.) Pozitivni duhovni učinki joge:

 

1.  Notranja povezanost; joga pomaga najti vez med telesom in umom. Joga nas nauči sprejemanja same sebe in to povečuje notranjo povezanost.

 

2.  Notranji mir; joga je metoda s katero dosežemo notranji mir. Je metoda, ki nam omogoča da najdemo mir znotraj sebe. Dosega notranjega miru povečuje in omogoča da sprejemamo pravilne in premišljene odločitve v različnih okoliščinah.

 

3.  Smisel življenja; joga je orodje, ki nam pomaga najti lasten smisel življenja, lastno poslanstvo in tako povečuje kvaliteto življenja.

 

Namaste,

Monika

 

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede