November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Zakaj je dih v jogi tako pomemben in kako se ga naučimo?

October 30, 2014

 

Delo z dihom je za začetnike ena izmed najtežjih komponent joge.

 

Zavedati se moramo, da je delo z dihom proces zdravljenja, proces, ki vodi v spremembe. Preko diha postanemo v jogi bolj senzitivni, jo začnemo drugače dojemati in čutiti.

 

Osredotočenost na dih nas spomni, da smo veliko več kot le fizično telo.

 

Vsako učenje joge je proces in na začetku tega se mora učenec najprej naučiti pravilno dihati. Ko se ljudje spoznavajo s svojim dihom, ko ga začenjajo raziskovati, so večkrat nemirni, jih ta proces učenja iritira. Vendar, če učenec razume zakaj je dih tako pomemben, te začetne težave hitr

o minejo.

 

Dober učitelj joge mora učence naučiti pravilno dihati, prepoznati kvaliteten dih. 

 

Dih je pomemben, ker preko diha vstopamo v globlje plasti lastnega telesa, v globlje plasti sebe.

 

Jogijska anatomija pozna 5 teles (tako imenovanih koš):

  • fizično telo (anamaja koša),

  • energijsko telo (pranamaja koša),

  • umsko telo (manomaja koša),

  • telo modrosti/intelekta (vidžnanamaja koša),

  • telo blaženosti (anandamaja koša).

 

Kako torej dihati?

 

V procesu učenja joge se moramo najprej naučiti pravilno dihati, z uporabo trebušne prepone.

 

V kvalitetni rabi diha čutimo premik te mišice, ki se ob vsake vdihu premakne navzdol proti notranjim organom in s tem povzroči premik popka navzven in ob vsakem izdihu se pomakne navzgor in povzroči premik popka proti hrbtenici. Začnemo uporabljati tako imenovano polno dihanje.

 

S pravilno uporabo trebušne prepone se začnemo zavedati pomembnosti diha v našem življenju. Odrasla oseba naredi na dan cca 22.000 vdihov/izdihov. In vsak vdih prinaša novo energijo in vsak izdih odnaša stari energijo, nas čisti.

 

Nepravilno, plitko dihanje zmanjšuje dotok kisika in sproščanje ogljikovega dioksida, kar telo vodi v stresno situacijo. Pomanjkanje kisika in naraščanje ogljikovega dioksida v telesu, povezanega z zadrževanjem diha, lahko privede do utrujenosti in potrtosti. Izdihne se preveč ogljikovega dioksida in možgani ter drugi deli telesa dobijo (zaradi neravnovesja kisika in ogljikovega dioksida v krvi) premalo kisika.

 

Dihanje s prepono (trebušno dihanje) je naravno dihanje novorojenčkov in spečih odraslih. Dihanje s prepono je globlje in počasneje kot plitko prsno dihanje, telesu daje prijeten ritem in ga sprošča.

 

Ko povečujemo zavedanje lastnega diha in se naučimo trebušno dihati, uravnovesimo raven kisika in oljikovega dioksida v telesu in tako normaliziramo srčni ritem, zmanjšamo mišično napetost in tesnobo, ki je posledica stresa.

 

Kako povečujem pozornost preko diha?

 

Ko se naučimo pravilno fizično dihati, pravilno uporabljati telo, začnemo z opazovanjem lastnega diha. Svoj dih preučujemo, ga analiziramo. Natančno ga preučujemo s vprašanji kot so: kako diham? A sem pokončen/pokončna? Kaj mi ta dih prinaša? Kaj mi ta dih odnaša?

 

Na ta način povečujemo pozornost, izboljšujemo kvaliteto diha, kar povečuje kvaliteto življenja. Dih je direkten odsev stanja posameznika. Dih je najbolj otipljiv stik z našim umom, zavestjo.

 

Med pozornim dihanjem se naš um sprosti. To vodi v sprostitev celotnega sistem.

 

Šele, ko se naučimo uravnoteženo dihati in se zavedamo kvalitete diha, smo pripravljeni na Pranayame, tako imenovane dihalne tehnike v jogi.

 

Nepravilna uporaba diha lahko vodi v bolezni. Z nekaj vaje in pozornosti lahko naše občutenje sebe spremenimo v nekaj čisto drugega. Ko spremenimo svoje dihanje, preoblikujemo svojo realnost.

 

Bolj se z dihom selimo navznoter, manj potrebujemo od zunaj.

 

Namaste.

Monika

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede