November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Kako izboljšati kvaliteto življenja?

April 9, 2015

“Tvoja naloga ni, da iščeš ljubezen, ampak le, da iščeš in najdeš vse prepreke v sebi, ki si jih zgradil zoper njo. (Rumi)”

Ko se odločimo za hojo po duhovni poti, večkrat naletimo na prepreke. Negativna čustva, ki blokirajo našo rast, so krivda, samopomilovanje, pohlep, jeza, ponos, zamere, občutki, da smo žrtev, zagrenjenost, dvomi, razočaranje, cinizem, sramota, obup, depresija, brezbrižnost, sovraštvo, ljubosumje itd…

 

Negativna  čustva nas dobesedno paralizirajo. Nenehno nas nekaj skrbi, se bojimo, smo pod stresom in živimo v tesnobi. Ukvarjamo se z vprašanji kot so: »Kaj pa če kdo ugotovi, kako se resnično počutim? Kaj pa če zbolim? Kaj pa če ….«.

S pomočjo negativnih čustev se oklepamo napačnih prepričanj o sebi, o svetu, v katerem živimo.

 

Prav tako ta prepričanja oblikujejo tudi naše mnenje o duhovnosti. Na primer, prepričani smo  le v obstoj fizičnega telesa in pozabljamo, da smo veliko več, tudi duhovna bitja. Vsi smo bili naučeni idej, kaj naj bi bilo božansko. Prepričali so nas, da je Bog neusmiljen sodnik, ki  zahteva le pokorščino in nas obsoja na večno trpljenje v peklu. Prepričani smo, da je ta fizični svet edino, kar je resnično in pozabljamo, da smo ustvarjeni za višje namene. Naš ego je zgrajen na naših negativnih čustvih in napačnih prepričanjih.

 

Naša negativna čustva zagotavljajo naše fizično preživetje in nam pomagajo, da poskušamo dobiti vse, kar menimo, da želimo in potrebujemo. Seveda želimo le zadovoljiti naše želje in potrebe. Sprejemamo to, kar nam vsiljujejo drugi, ideje kaj je za našo srečo potrebno. Menimo, da bomo z lahkoto našli načine, ki upravičujejo takšno vedenje. Vse to naš svet vodi v nenehno nasilje, bolečino in trpljenje, kar učinkovito blokira našo duhovno rast.

 

IGRA EGA
 

Ego deluje na način: “Verjemite mi, to sem jaz.” Ego že od nekdaj igra pomembno vlogo v človeški evoluciji. Ko je človek živel še v divjini in je bil soočen z divjimi živalmi in drugimi nevarnostmi, je s pomočjo strahu našel načine za preživetje. Ego nam daje občutek individualnosti. Imamo fizična telesa, v katerih živimo, brez ega sami sebe ne bi mogli dojemati kot ločene posameznike.

 

Ampak na neki točki ego pridobi popoln nadzor nad nami. Danes še vedno verjamemo v ločenost drug od drugega. Ukvarjamo se le z nam vidnimi razlikami med nami; kdo je lepši, bolj bogat, bolj izobražen itd… In ravno to prepričanje nas vodi v ločenost, nas odtujuje drug od drugega in od duhovnosti. Ločenost je privedla do presojanja in kritiziranja drugih ljudi.

 

Pozabili smo, da je vse, kar mislimo, in kar so naša prepričanja, le iluzija in da smo v resnici vsi eno.

 

STRAH
 

Premagovanje strahu je zelo pomembna komponenta naše duhovne rasti. Strah nas blokira. Strah je kot tančica za duhovne zaznave, saj dobesedno izkrivlja naše dojemanje. Je zloraba ustvarjalne energije, namenjene za druge stvari.

 

Strah je kot seme, ki leži na polju in požene korenine globoko v zemljo. Danes poznamo veliko podjetij, organizacij, ki uporabljajo naš lastni strah in nam dobesedno perejo možgane. Nas prepričujejo, kaj storiti, kaj kupiti da bo tega strahu manj, da ne bomo drugačni od drugih. Zakaj? Ker si ne upamo biti drugačni.  Otroci, ki so ves čas v strahu, lahko imajo uničujoča  prepričanja o sebi, vsajena v teh prestrašenih časih.

 

ODLOČITE SE ZA DUHOVNO PREBUJENJE

 

Odločitev je naša, še vedno lahko živimo kot do sedaj, lahko pa se odločimo za duhovno prebujenje. Prebujenje se lahko pojavi nenadoma in dramatično, ali pa gre lahko za postopen proces.

 

Začnimo odstranjevati blokade na naši duhovni rasti. Tako bomo v naše življenje povabili veselje, vedrino in blaženost. Odvrgli bomo težko kamenje na hrbtu. Duhovna rast lahko kmalu postane naša usmeritev in namen v življenju. Življenje se nam bo izboljšalo v vseh pogledih.

 

Verjamem v to, zato, ker je to moja osebna izkušnja. Duhovno prebujenje  me je pripeljalo do globoke osebnostne spremembe, v zadnjem času pa me je popeljalo na pot bolj poglobljene duhovne rasti. Moje izkušnje danes kažejo, da je potreben določen delež osebne spremembe in želje po spremembi,  da se duhovna rast lahko začne.

 

Kako lahko pospešimo duhovno rast in prebujenje? Duhovno prebujenje je največkrat počasen, evolucijski proces, ki zahteva predanost. Joga in meditacija sta v veliko pomoč pri odstranitvi blokad in pospešujeta duhovno rast. Smiselno je poiskati duhovne skupine, podobno misleče prijatelje, učitelje, kjer se učimo teh znanj in lahko delimo svoja mnenja in izkušnje. Vendar pa je najprej potrebna pripravljenost za zamenjavo negativnih čustev z brezpogojno ljubeznijo in sprejeti, da so bila nekatera naša dosedanja prepričanja, povezana z duhovnostjo in znanjem, zmotna.

 

Naj bo duhovna rast naše vodilo v življenju. Iščite in poiščite načine in učitelje, ki vam bodo ustrezali in pomagali pri rasti na duhovnem področju.

 

Namaste,

Monika

 

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede