November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Kako se z jogo učim hvaležnosti

May 3, 2015

Joga je kot dragulj, katerega barva je odvisna od tega, pod katerim zornim kotom ga opazujemo. Skozi jogo in telo se izražajo naša čustva, občutki ali misli.

 

Joga odraža stanje, v kakšni fazi življenja se nahajamo. Lahko imamo težave na področju moči, fleksibilnosti, ravnotežja, kar odraža naše stanje zaupanja, ljubezni in hvaležnosti.

 

Moč joge se izraža skozi asane. Moč in stabilnost, ki jo zahtevajo, je prikaz osebne moči. Bolj kot dovolimo telesu, da se odpre, bolj se lahko odpremo priložnostim in ljudem v svojem življenju, bolj postanemo dostopni in bolj se čutimo povezani. To je nekakšna evolucija joge.

 

Zakloni lahko izražajo težave na področju »ljubiti« oziroma »se odpreti nekomu«. Vizualizirajte ljubezen skozi zaklone, skozi prakso in odpirali in mehčali se boste na mentalnem in fizičnem nivoju. Predkloni lahko izražajo togost telesa, togost v čustvovanju, v izražanju.

 

Ena izmed najbolj pomembnih kvalitet, ki jo razvijamo in spodbujamo pri jogi, je HVALEŽNOST.  Zahodnjaki na splošno nismo preveč nagnjeni k hvaležnosti.

 

Skozi jogo se začnemo zavedati hvaležnosti
 
Morda smo ravno v težkem obdobju življenja in smo izgubili občutek za hvaležnost. Na tem področju nam je joga v veliko pomoč. Skozi jogo se začnemo zavedati hvaležnosti, zamenjamo pričakovanja za darilo. Vse je darilo, vse kar nas obdaja, vse je razburljivo. Z jogo postanemo bolj živi, postanemo spet kot otroci. Začnemo se zavedati kvalitete življenja, ne da le hlastamo po tem kaj vse bi imeli in česa še nimamo.

 

Preko joge pripravimo telo za občutenje resnične hvaležnosti. Hvaležnost za svoje telo, za svoj um, za svoje življenje, za tla, ki nas podpirajo in zraku, ki nas navdihuje. Zavestno začnemo krepiti hvaležnost, za ljudi in stvari, ki so nam samoumevni, tako se začnemo bolj povezovati s svetom, v katerem živimo.

 

Razvijanje kvalitete hvaležnosti povabi v naše življenje globok mir in zadovoljstvo. Prenehamo z videnjem  pomanjkljivosti ljudi, ki nas obkrožajo, začnemo videti dobre lastnosti. Naše prioritete se spremenijo. Začnemo se zavedati zaklada, ki ga imamo pred svojim nosom, pa ga do sedaj nismo opazili.

 

Za kaj vse sem hvaležna?
 • hvaležna sem za omejitve v jogi, ki me učijo potrpežljivosti in ravno pravega tempa za moje telo,

 • hvaležna sem za življenjske izzive, poraze in izgube, ker mi vedno pokažejo luč na koncu tunela,

 • hvaležna sem za vse učitelje, ki me učijo, da lažje najdem pot k sebi,

 • hvaležna sem za svojo preteklost, ki me je pripeljala do sedanjosti, da sem kot sem in kjer sem,

 • hvaležna sem za vse, kar sem našla in za vse, kar sem izgubila, ker me oboje opominja, da lahko živim brez tega,

 • hvaležna sem za tišino in smeh, ter za ušesa da to zaznavajo,

 • hvaležna sem za svoje srce, ki bije, čuti in se zdravi,

 • hvaležna sem za polnost svojega življenja, za vsak dih, utrip srca in topel objem.

Kako se učimo hvaležnosti?
 • Cenite vsak trenutek v jogi, uživajte v dihu, kako zrak vstopa v vaša pljuča, kako se telo razteza, kakšen je občutek v telesu, v nogah, rokah, hrbtenici…

 • Bodite hvaležni za gibanje, hvaležni za asane, za vsako svojo postavitev, ne glede na to kako jo uspete izvesti. Ne izgubljajte trenutka v razmišljanju kako nekaj niste dobro opravili, ostanite predani dihu.

 • Z vsakim dihom štejte svoje blagoslove.

 • Osredotočite se na pozitivno. To je slišati tako obrabljeno, pa vendarle. Tudi če telo česa ne dopušča več ali pa ste imeli poškodbo, ki vam preprečuje dokončno postavitev v asani. Namesto da razmišljate, česa ne morete narediti v jogi, opazujte neverjetne učinke, ki jih ima joga na vas in kaj vam telo, kljub poškodbi tako dobrohotno dopušča.

 • Nikoli ne preskočite končnega položaja za sproščanje (savasana). Za ničesar vam telo ne bo tako hvaležno kot za počitek, za dragoceni čas, ko v položaju na tleh sprostimo utrujene mišice.

Joga nam pomaga, da se cenimo in se spomnimo na vse blagoslovov, s katerimi smo obkroženi.

 

Večkrat med poučevanjem joge začutim neizmerno hvaležnost za prisotnost svojih učencev, za priložnost, da širim tako čudovito znanje, kot je joga. Da širim hvaležnost med ljudi.

 

Namaste,

Monika

 

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede