November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Pomanjkanje ljubezni do sebe

July 6, 2015

Joga daje možnost videti to, kar je resnično pomembno. Pomanjkanje ljubezni je največji problem. Pa ne da se nočemo imeti radi, ne znamo se imeti radi.

 

Včeraj zvečer, po praksi joge, se je razvila zanimiva debata. Nekaj žensk je delilo svoja mnenja o prezaposlenosti žensk in o tem, v kakšnem svetu dandanes živimo. Od ženske se danes pričakuje veliko; mora imeti vse; otroke, super kariero, lepo postavo, biti všečna svojemu možu in pokazati okolici, da zmore vse in to z lahkoto.

 

V tem pogovoru je ena od udeleženk izjavila najbolj bizaren stavek, s katerim me je dobesedno pribila na tla. Tako zelo resničen je bil, tako zelo krut, tako zelo ego-stavek. Izjavila je: »Preden sem zbolela, sem bila najbolj ponosna na to, da imam urnik zaseden do zadnjega kotička, tako sem imela občutek da dovolj naredim.« Mati treh otrok, s super kariero, top managerka, z možem, ki uspešno vodi lastno podjetje. Dodala je: »Imela sem telefon poln opomnikov, da nisem slučajno koga od otrok kje pozabila, sploh nisem bila prisotna! Ni čudno, da sem zbolela in hvaležna sem zato. Tako me je moja družina dobila nazaj. In tako sem sebe dobila nazaj.«

 

Kako najti ravnovesje v tem norem svetu?
Kako zelo res. Živimo v tempiranem času, življenje od nas zahteva nadpovprečne napore! In najhuje je, da se za sodelovanje v tej igri odločimo sami. Zakaj? Ker je to všeč egu. Ker je ego rad najbolj priden, najbolj uspešen, najbolj pomemben, ker ima ego rad občudovanje, ker ima ego rad odlično kariero, velik avto in veliko hišo.
 
A kje smo mi? Resnični mi? Kaj si mi v resnici želimo? Kje so ljudje okrog nas? Kje je življenje? Kako torej najti ravnovesje v tem norem svetu? Prišli smo do točke, kjer je počitek že skoraj sramoten.
 
Počitek smo zamenjali z izrazi kot so lenoba in odlašanje. Vse to ima negativen predznak. »Nimam časa počivati, ne bom lena!!! Jaz sem vendar pridna in odgovorna ženska, ki vedno poskrbi zase, za družino, za vzgojo otrok, za dopuste, da je vse narejeno v službi in doma!«
 
Zakaj ni vse popolno?

Mediji nam kažejo obraze »uspešnih« ljudi, mamic, ki brez težav vzgajajo otroke, ljudi, ki obožujejo svoje službe, ki potujejo po svetu, imajo veliko prijateljev, so vedno urejeni, ki si vedno za vse najdejo čas, ki živijo v velikih hišah…. V vsakem časopisu lahko dnevno prebiramo zgodbe o uspehu. Za objave na Facebooku pazljivo izbiramo slike, kjer smo srečni, uspešni, lepi in zadovoljni, da ne bi kdo zaslutil, da morda pri nas le ni vse tako rožnato kot je videti. Morda si zvečer, ko ležemo k počitku, za kratek trenutek dopustimo slišati tihi glas znotraj sebe: »MOJE življenje je daleč od te virtualne popolnosti…«.

 

Kje je torej past, da naša življenja niso tako popolna, čeprav naredimo vse, da bi bila? Zakaj nikoli ne zmoremo opraviti vsega, kar želimo? Zakaj nam vedno manjka nekaj do sreče? Zakaj drugi živijo s tako lahkoto, moje življenje pa je tako naporno?

 

Moderen način življenja je prežet s stresom, tekmovalnostjo, kopičenjem in dokazovanjem
 

Biti najboljši, najbolj bogat, najbolj lep, uspešen, nenehno delati, nenehno kopičiti; vse to je danes moderno in že skoraj nujno. Redna praksa joge nam pomaga zmanjševati umetno ustvarjene »potrebe« kot so tekmovalnost, kopičenje, dokazovanje ipd… Pomaga nam najti stik s seboj, pomaga nam pridobiti mir in sproščenost, daje nam moč za sprejemanje lastnega življenja kot je, brez občutkov nemira in brez občutka, da moramo še nekaj narediti.

 

Idealna praksa joge je paket asan (telesnih postavitev), pranajame (dihalnih tehnik), meditacije in poznavanja starodavne joga filozofije, ki vodi v globlje razumevanje lastnega življenja.

 

Kaj torej storiti, da uravnovesimo svoje življenje in se naučimo videti to, kar je resnično pomembno?
  • S prakso joge sprostimo svoje fizično telo in umirimo svoj um. Tako pridobimo zdravo telo in srečnega duha. Joga pomaga pregnati napetost, negativnost in tekmovalnost iz našega živčnega sistema. Ob koncu prakse si vedno vzemimo čas za sprostitev.

  • Uporabljajmo dihalne tehnike za lajšanje tesnobe. Sprostimo um nepotrebne navlake, ki povzroča anskioznost in depresijo.

  • Meditirajmo, uživajmo v blagostanju sproščenega uma. Meditacija je lahko odlična tehnika, s katero sprostimo raztresen um. Meditacija daje občutek miru in zmanjšuje občutke skrbi, nestrpnosti, nezadovoljstva. Zmanjšuje nivo adrenalina, zmanjšuje občutek, da moramo biti povsod prvi, najboljši, nedosegljivi, odpravlja tekmovalnost… Redna meditacija bistveno zmanjšuje raven kortizola, stresnega hormona, ki se pojavi vedno, kadar lovimo časovne okvire, kadar drvimo po otroke, kadar se znajdemo v tako imenovani podganji dirki.

  • Izobražujmo se, podučimo se v jogijski filozofiji. Naučimo se biti srečni! Poznavanje in uporaba starodavnih znanj joge, ki govori o nekaj preprostih, a globokih načelih (yame – moralna načela, niyame – zapovedi), nam izda skrivnost srečnega in zdravega življenja.

  • Na primer načelo SANTOSHA (niyama) nas uči pomembnosti zadovoljstva. Načelo APARIGRAHA nam lahko pomaga premagati pogoltnost ali željo za imeti čim več, kar je velik razlog za stres in tesnobo. Tudi načelo SAUCHA govori o čistosti uma in telesa. S pomočjo yam in niyam se naučimo razviti bolj zdrav življenjski slog, ki v veliki meri pripomore k premagovanju tesnobe in stresa. Da bi razumeli joga filozofijo, berite in poiščite vir znanja pri svojem učitelju joge.

  • Razmislimo o tem, kaj lahko storimo še za koga drugega, razen zase. Če nas nenehno skrbi le za nas same in za naše materialne dobrine, s tem hranimo stres in tesnobo. Namesto tega preusmerimo svojo pozornost na to, kaj lahko naredimo še za koga drugega. Ali lahko pomagamo s prijazno besedo? Ali imamo morda kakšno znanje, ki ga lahko na koga prenesemo? Ali bi bil morda kdo hvaležen za prijeten pogovor? Ali lahko komu kaj podarimo? Razmislimo in delujmo v prid soljudi, to prinaša v naše življenje globoko zadovoljstvo in neizmerno veselje.

  • Molite, smejte se in verjemite v dobro. Molitev vrača vero v dobro življenje in vrača nasmeh. Razvijte vsakodnevne rutine v molitvi; petju, razvijajte hvaležnost; to vas bo napolnilo s pozitivno energijo in vam bo pomagalo umiriti um. Molitev daje občutek, da je vse, kar se dogaja prav in dobro zame, da obstaja višja moč, ki skrbi za naše dobro.

  • Razmislimo in delujmo v prid soljudi, to prinaša v naše življenje globoko zadovoljstvo in neizmerno veselje.

  • Zavedajmo se, da živimo v svetu nenehnih sprememb. Vse okrog nas je začasno in se spreminja. Občutek, da vse mine in ničesar ne traja večno, nam prinaša mir in osvobaja anksioznosti. S pomočjo meditacije lahko ponotranjimo to temeljno načelo življenja.

  • Družimo se s pozitivno mislečimi ljudmi. Tako smo pod vplivom podobnih misli, kar se odraža v odnosu do življenja. Le pozitiven um lahko goji radost, mir in sproščenost.

 

Skozi jogo razvijajmo odnos s seboj, se učimo imeti sebe bolj radi, se naučimo reči ne in postaviti meje. Na ta način preprečimo vstop preveč zahtevnemu tempu v naše življenje.

 

Namaste,

Monika

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede