November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Joga kot odlična pomoč pri izboljšanju športnih rezultatov

October 7, 2015

Zadnje čase se v športne aktivnosti vključuje vedno več dejavnosti, ki povečujejo pozornost in pomagajo k sprostitvi. Športniki v svoj vsakdan vključujejo vizualizacijo, pozitivne afirmacije, meditacijo, jogo in druge prakse. S pomočjo teh aktivnosti odkrivajo, kako se v svojem telesu počutijo in kako telo pripraviti k še boljšim rezultatom.

 

 
Zakaj vključiti jogo v treninge športnika?
  1. Joga povečuje fokus

Da je športnik uspešen mora biti zelo aktiven navzven, pa vendar znotraj sebe ostajati miren in osredotočen. To je zelo težko. S pomočjo joge se naučimo doseči stanje sproščenosti tudi v najtežjih situacijah, povečati koncentracijo in osredotočiti svoj um na izvedbo. In to je natančno to, kar športnik potrebuje za zmago.

 

2. Joga povečuje ravnotežje in fleksibilnost

 

Joga je eden izmed boljših načinov izboljšanje prožnosti telesa. Prožnost mišic je zelo pomembna za športnika, da lahko skoči višje, pritisne močneje, bolj eksplozivno teče ali teče dlje. Velikokrat športniki v želji po rezultatih, prisilijo svoje telo v skrajnosti, kar lahko povzroči togost in zategnjenost mišic. Joga pomaga, da mišice zmehčamo in postanejo spet prožne in odzivne.

 

3. Joga povezuje um in telo

 

Tekmovanje povzroča dvig adrenalina. Srce bije hitreje, dlani se potijo, napetost v trebuhu se poveča.  V odločilnih trenutkih mora športnik ostati zbran in povezan s sedanjim trenutkom. Um športnika ne sme zapadati v razmišljanje, kot je: tega ne zmorem, zadnjič mi ni šlo, ne bo mi uspelo, saj lahko takšen preskok uma v preteklost ali prihodnost drastično vpliva na rezultat. Ujetost uma v preteklost ali prihodnost ustvarja stres in takrat človek ni v stanju uporabiti tistega dela možganov, ki nas ohranja v sedanjem trenutku.

 

Povečan stres in anksioznost, vključujoč strah pred neuspehom, vpliva na rezultat in na reakcije športnika v ključnem trenutku. Če je športnik preveč obremenjen z nastopom, se v pravem trenutku ne more pravilno odločiti in istočasno ostati osredotočen.

 

Določena stopnja stresa je za športnika normalna in sprejemljiva. Športnik mora najti način, da omilil ta stres. Prav tako mora imeti sposobnost izogniti se notranjim in zunanjim motnjam; tesnobi, strahu, glasni množici ali celo vplivom motečih moštvenih kolegov.

 

Redna praksa joge zmanjšuje odzive telesa na stres in ustvarja bolj uravnoteženo povezavo med umom in telesom. Športnik, ki nadzira svojo pozornost in čustva, lahko dosega boljše rezultate od ostalih.

Tudi redna meditacija je pri športniku zelo pomembna, saj uravnava raven kortizola, stresnega hormona in umirja um. Rezultat je boljše zavedanja lastnega telesa in izboljšana komunikacija med telesom in umom.

 

Na ta način vplivamo na  intenzivnost napetosti mišic, na jakost dihanja in na notranjo zbranost. To so prilagoditve telesa, ki vplivajo na uspešnost pri športu.

 

4. Joga zmanjšuje možnost poškodb

 

Za športnika največjo nevarnost predstavljajo poškodbe. Zaradi težkih treningov in pretirane želje po rezultatih, se v športih pojavlja vedno več poškodb, tudi takšnih, zaradi katerih se lahko športna kariera za vedno konča.

 

S pomočjo joge izboljšujemo zavedanje lastnega telesa. Z boljšim poznavanjem svojega telesa lahko športnik na treningih in na tekmovanjih povečuje vzdržljivost, mirnost, potrpežljivost ter tako zagotavlja dosleden in enakomeren napredek v svoji športni karieri.

 

Športnik mora torej poleg kondicijske pripravljenosti nujno poskrbeti tudi za  trening svojega uma
 

Obstaja več načinov, ki pomagajo osredotočiti um na sedanji trenutek in izločiti moteče dejavnike. Joga pomaga razvijati te notranje tehnike, kot so tehnike umiritve ali tehnike uskladitve z lastnim umom.  Naštete tehnike so kot trening, več kot vadimo, bolje nam gre.

  1. Ozavestite svoj dih

Vzemite si nekaj minut na dan (zjutraj ali pred treningom), bodite pozorni na svoj dih. Dih prinaša mirnost in jasnost uma in duha.

Iz fizičnega vidika dihalne vaje pripomorejo k pravilnem dihu.

Sedite v udoben položaj, zaprite oči in opazujte svoj dih. Uravnotežite ga in podaljšujte izdih. Nato uravnotežite vdih in izdih. Osredotočite se na svoj dih, kako vstopa v telo in kako izstopa iz njega.

Na začetku bo 5 minut dihalnih vadb dovolj, nato podaljšujte.

 

2. Naučite se sprostiti

 

Lezite na hrbet, z dlanmi obrnjenimi navzgor, noge naj bodo sproščene, stopala naj padejo vsako v svojo stran, v položaj mrtvaka. Zaprite oči. Opazujte svoje telo. Dihajte sproščeno. Pozornost naj se prenese na sproščanje prstov na nogah. Sprostite celotna stopala, meča, stegna. Bodite pozorni na to, kako se počutite, vam je toplo, hladno.  Pozornost premaknite naprej v medenico, trebuh, hrbet, notranje organe, prsi, ramena, roke, vrat in glavo. Sproščeno dihajte in vsak izdih naj odnaša stres iz posameznega dela telesa. Kdor se redno ukvarja s prakso sprostitve, postane bolj uglašen z lastnim telesom.

 

Z vajami sproščanja zaključimo vsako prakso joge, lahko pa si priskrbite vodeno sproščanje na cd-ju in vadite doma.

 

3. Spremenite notranji dialog

 

Bodite pozorni na to, kaj vam vaše telo sporoča. Spremenite svoj notranji dialog, ne razmišljajte več v smislu »Oh, ne bom zmogel tega« ali pa »Upam, da ne bom spet zgrešil gola!« ali »Upam, da moja mišica zdrži.«.Opazujte svoje misli in prepoznajte svoja čustva, vendar jih ne ocenjujte. Ne pojdite čustveno na tekmo, ne zabijajte gola z viškom misli v glavi.

 

Redna praksa joge vodi športnika do globljega poznavanja svojega telesa in svojega uma, zato se športnik lahko s pomočjo joge nauči izkoristiti vse svoje potenciale.

 

Namaste,

Monika

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede