November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

9 stvari, ki jih morate še danes vnesti v svoje življenje

May 10, 2016

Danes večinoma vsi živimo pod stresom. Strah, žalost, negativno razmišljanje nam škodujejo na več načinov. Če živimo na način, da ena negativna misel nadomesti drugo, resnično kmalu zapademo v občutek, da smo stisnjeni v kot, brez možnosti izhoda. Nihče ne si tega ne želi, vendar veliko ljudi ne ve kaj storiti glede tega.

Ko smo v stanju stresa, smo v stanju vojne. Zmanjša se delovanje možganov in se poveča nivo kortizola in adrenalina. Pojavijo simptomi kot so anksioznost, nemir, povišan utrip srca, znojenje, poslabša se delovanje prebavnega sistema. Na dolgi rok se povečuje tveganje za bolezni srca, povišan krvni pritisk, imunski sistem slabi, povečuje se tveganje za nastanek različnih vrst raka itd…

 

Kako si pomagati v takih situacijah, kako se izogniti stresu? Zavedati se moramo, da ne nič ne gre na hitro in da rešitve v smislu 7 dni do stanja brez stresa ne obstajajo.

 

Postopno uvedimo v svoje življenje naslednje:

 

1. MEDITACIJA

 

Meditacija pomaga utišati um. Ko je um pomirjen, je umirjeno telo in se lahko samozdravi.  Zakaj torej meditacija:

  • Z meditacijo negujemo svoje srce. Ljubezen je eden od glavnih področij življenja, kjer iščemo izpolnitev. Ljubezen nam daje občutek varnosti in stabilnosti. Za razvoj zdravih, ljubečih odnosov z drugimi, moramo prvotno razviti ljubezen do samega sebe. To lahko storimo z meditacijo, sočutjem in empatijo.

  • Meditacija neguje um. Z meditacijo si razjasnimo pojme kaj za nas osebno pomeni biti uspešen, ali je to res le denar in položaj. Meditacija nam pomaga izkoristiti svojo ustvarjalnost, spoznanja, domišljijo, navdih in intuicijo, razvija samozavest, da pogumneje stopimo po svoji osebni poti k uspehu.

  • Meditacija neguje duha. Preko meditacije se dnevno povezujemo z duhovnim svetom. S pomočjo meditacije razvijamo višjo stopnjo zavesti. Znamo si odgovoriti  na vprašanja kot so: Kaj je smisel mojega obstoja? Ali obstaja višja sila? Ali je del nas, ki je nesmrten?

2. PRAVILNO DIHANJE IN PREPROGRAMIRANJE UMA

 

Odpravimo plitko in površno dihanje. Dihajmo trebušno, ponavljajmo svojo mantro in na ta način znižujemo srčni utrip. S pozitivno naravnano mantro se preprogramiramo, nadomestimo negativno razmišljanje. Sprejmimo sebe, svoje telo, svoje življenje. Povežimo se z karmično umeščenostjo, da smo na tem svetu ob pravem času, s pravimi ljudmi, v pravem telesu.

 

3. JOGA

 

Vključite vadbo joge v svoj urnik. Se vam zdi, da ste preveč nestrpni za jogo, da je joga prepočasna? Ravno zato, ker vaš um potrebuje mir in potrpežljivost, vas vodi stran od miru in menite, da vam joga ni všeč.

Stres in napetosti krčijo naše telo, mišice so vedno bolj zakrčene, telo se zapira, okostje je neprožno. Mišice postajajo neodzivne in čez nekaj časa jih ne moremo več iztegniti, zmanjša se pretok energije, začnejo se vnetni procesi. Z jogo vplivamo na celotno telo, da se zmehča, da sprosti napetosti znotraj nas. Ko z vadbo joge mehčamo in raztezamo telo, se to mehča in sprošča naš um. Z jogo se učimo zavedanja sebe in svojega telesa, kar se nato preslika v vsakdanje življenje, ki se ga začnemo bolj zavedati.

 

4. VZEMITE SI ČAS ZA TISTE AKTIVNOSTI, KI VAS VESELIJO

 

Poglejte svoj najljubši film, privoščite si kopel, večerjo s prijatelji, preberite knjigo, vzemite si čas za pogovor z mamo, bratom, prijatelji, crkljajte se s hišnimi ljubljenčki.

 

5. NAUČITE SE RAVNATI S SEBOJ V STANJU STRESA 

 

Naučite se tehnik, kjer prepoznate svoje stanje stresa in se ga naučite obvladovati. Naučiti se obvladovati svoj stres je neprecenljivo! Na ta način človek dobi občutek, da svojega bika sam drži za roge in mu ne more zbezljati.

 

6. HRANA

 

Dandanes zaužijemo preveč mastne, sladke, slane hrane, pijemo gazirane pijače in zaužijemo preveč zdravil (antibiotikov).

 

Prehrambena industrija je mojstrsko poskrbela za maskiranje okusov, z maščobo, sladkorjem in soljo pričara okuse, ki jih telo želi vedno več. Izogibajmo se alkohola, cigaret, zamrznjene, predelane, mrtve hrane, sladkorja, bele moke, mlečnih izdelkov. Jejte “živo”  hrano. Poskušajte jesti čim več hrane rastlinskega izvora. Izbirajte ekološka hranila. Razstrupljanje je kompleksen proces, kjer telo potrebuje več vitaminov, mineralov in ostalih hranil.

 

Vnesite v jedilnik visoko kakovostne vire beljakovin. Aminokisline, ki izhajajo iz beljakovin, so potrebne sestavine za encime in pomagajo jetrom na poti  razstrupljanja. Izberite rastlinske vire kot so brokoli, fižol, stročnice, krompir, oreščki in semena. Vnašajte v telo čim manj živalskih beljakovin. Kot dodatek so koristne tudi beljakovine v prahu, na bazi graha, konoplje.

 

Izberite vlaknine. Vlaknine napolnijo želodec, čistijo črevesje, pomagajo pri izločanju strupov iz telesa. Jejte veliko listnate zelenjave. Brokoli, cvetača, brstični ohrovt, ohrovt, zelje, zelena solata itd. To je hrana z visoko vsebnostjo antioksidantov.

 

Vključite prehrano, bogato z vitaminom C, magnezijem, selenom in fitohranili. Te najdemo v česnu, čebuli, sadju in zelenjavi kot so artičoke, kurkuma, koriander.

 

Pri spremembi načina prehranjevanja pride do sproščanja odpadnih kislin iz tkiv v krvni obtok in limfni sistem. Vse te snovi so se lahko dolgo nalagale v naših tkivih, zato lahko imamo reakcijo telesa na to. Čiščenje telesa se odraža kot driska, zgaga, vetrovi, slabost, potenje, vrtoglavice, bolečine, razdražljivost. Zavedati se je potrebno, da razstrupljanje lahko traja dlje časa, tudi več mesecev in let.

 

7. PITJE VODE

 

Človek je sestavljen iz približno 70% iz vode. Če ne pijemo dovolj pride do utrujenosti, glavobola, zaprtosti, sklepi so rigidni, pride do težav z ledvicami. Razstrupljanje poteka tudi preko urina in znoja, zato z pitjem vode in čajev,  poskrbite za hitrejše razstrupljanje in preprečite dehidracijo. Popijte od 2 do 3 litre tekočine na dan.

 

Pijmo vodo. Izogibajte se vode v plastenkah.  Lahko si pomagamo z zeliščnimi čaji ali svežim zelenjavnim sokom

 

8. SPANJE

Pazite na spanec. Če živimo v pomanjkanju spanja, ne zmoremo obvladovati stresa in nimamo dovolj energije za dnevne obveznosti.

 

9. OSTALO

 

Privoščite si masažo, savno. Pojdite na koncert glasbe, ki vas pomirja in polni.

 

Če želite preizkusiti kako razstrupljanja poteka in kako si ga olajšati, se nam pridružite na delavnici detox joge in raztrupljanja, ki bo potekala od 27. do 29. maja 2016 v Hotelu Ribno.

 

Združili bomo vadbo joge, se zdravo prehranjevali in se učili pozitivnega pristopa do samega sebe, ter občutili kaj pomeni pravi detox telesa in duha!

 

Namaste,

Monika

 

 

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede