November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Le če bomo znali obvladati stres, bomo zdravi, srečni in zadovoljni. A kako se spopasti z njim?

May 31, 2016

Živimo v času, ko je potrebno za preživetje vedno več delati, varčevati, planirati in tako stres postaja stalni spremljevalec našega življenja. Ignoriranje stanj stresa je podlaga za veliko kroničnih obolenj. Gre za pravi hazard z zdravjem.

 

Zakaj se je pomembno naučiti obvladovati stres?
 

1. Nenehni stres zmanjšuje delovanje imunskega sistema

 

Različne študije kažejo na to, da konstantna prisotnost stresa zmanjšuje delovanje imunskega sistema. Stres izziva hormonsko neravnovesje, poslabšuje kvaliteto spanja in se seli vse globlje na notranje organe. Zmanjšano delovanje imunskega sistema zmanjšuje sposobnost telesa, da se bori z bolezenskimi stanji in to lahko vodi v kronična obolenja.

 

 

2. Stres povečuje telesno težo

 

Stres vpliva na dvig nivoja kortizola, le ta povzroča dvig sladkorja in maščob v krvi, kar vodi v neizmerno željo po kalorični, mastni in sladki hrani. Hkrati pa se upočasni delovanje metabolizma, rezultat tega je povečevanje telesne teže. Zaradi stresa se razvijajo slabe prehranjevalne navade, poveča se uporaba hrane za podporo stresu in neprimerni časovni intervali prehranjevanja.

 

3. Stres povzroča nespečnost

 

Strest povzroča motnje spanja, ki so bolj izrazite z leti. Ljudje, ki so v nenehnem stresu in doživljajo občutke tesnobe, pogosteje trpijo za nespečnostjo in se soočajo s kronično utrujenostjo. Ta pa se z nespečnostjo še povečuje. Vse to lahko vodi v močne občutke anksioznosti.

 

4. Stres ustvarja mišično skeletne napetosti

 

Stres izčrpava energijo iz telesnih sistemov, ki vplivajo na delo in aktivnosti delovanja telesa. Stres je pogosto krivec za napetosti mišic in skeleta celotnega telesa. Napetosti se najpogosteje pojavljajo v hrbtenici in žarijo skozi vrat, hrbet in ramena. Napetosti v vratu pogosto sledi glavobol. Stres močno vpliva na prebavne funkcije, na zdravje reproduktivnih organov in na hormonsko ravnovesje. Stres povzroča hormonsko in energetsko neravnovesje. Velikokrat se izraža se skozi kožo, kot akne ali ekcem.

 

5. Stres zmanjšuje kvaliteto življenja in nas ovira pri medsebojnih odnosih

 

Kot socialna bitja se privlačimo preko energijske vibracije. Vedno nas privlači energija, ki je podobna naši. Če smo pod vplivom stresa, bomo pritegnili v svoje življenje ljudi, ki so prav tako pod stresom, kar nam še dodatno poslabšuje kvaliteto življenja. Stres torej direktno vpliva na naše odnose. Zaradi stresnega načina življenja se lahko zgodi, da iz našega življenja odhajajo mirni in dobronamerni ljudje in pritegnemo ljudi, ki so nagnjeni k nerganju in pripomorejo k k ustvarjanju dodatnega stresa.

 

Obvladovanje lastnega stresa je torej naša osebna odgovornost, saj se moramo zavedati, da z obvladovanjem stresa pripomoremo k boljšemu lastnega zdravju telesa in si tako sami ustvarjamo boljše odnose z drugimi ljudmi.

 

Če resnično želimo spremeniti svoje življenje, je nujno potrebno, da začnemo s samoraziskovanjem. Prvi pogoj za zmanjšanje stresa je prepoznavanje svojih znakov stresa, kako naše telo reagira na stres. Preučujemo kdaj se v telesu pojavi tesnoba, na katerem mestu, kje se pojavljajo različne fizične napetosti, ali sledi slaba kvaliteta diha, morda glavobol, upad energije ipd. Naše lastno občutenje intenzivnosti stresa ni povezano s tem kaj se izven nas dogaja, ampak intenzivnost stresa občutimo bolj ali manj, glede na naše znanje ali neznanje kako se na stres odzivati.

 

Joga nas uči različnih tehnik, ki jih lahko pravočasno uporabimo za preprečevanje občutenja stresa. Ko jasno prepoznamo znake stresa, se ustavimo, opazujemo svoj dih in vključimo jogo.

 

Udeležite se tečajev, ki učijo tehnike uravnavanja stresa, kot so joga, meditacija, joga nidra in drugih različnih sprostitvenih programov.

 

Spremenite stres v izziv, ki ga je lažje obvladovati. V stanju izziva smo namreč lahkotni, pozitivno naravnani, imamo dober stik s seboj in z drugimi. V tem stanju nas podpirajo vse energije.

 

Pridružite se mi na delavnicah v hotelu Ribno, kjer organiziram različne tečaje tudi na tematiko kako zmanjšati občutenje stresa in ga spremeniti v izziv. To je odlična priložnost, kjer lahko naredite veliko zase z učenjem joge in ostalih pomirjevalnih tehnik, obkroženi s čudovito naravo, v družbi pozitivno naravnanih ljudi.

 

Namaste,

Monika

 

 

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede