November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

JOGA TERAPIJA – Interjvu z dr. KAUSTHUBOM DESIKACHARJEM

July 15, 2016

Preberite si izjemno zanimiv intervju z dr. Kausthubom Desikacharjem, ki je mednarodno priznan učitelj joge in joga terapevt. Spregovoril je o tem, kako joga terapija lahko deluje preventivno, kurativno ali služi kot sredstvo za obvladovanje bolezni oziroma lajšanje bolezni, ter pomaga pri ohranjanju dobrega počutja in lažjem upravljanju z izzivi vsakdanjega življenja.

 

 

Dr. Kausthub Desikachar je mednarodno priznan učitelj joge in joga terapevt. Prihaja iz mesta Chennai, iz Indije. Je družinski naslednik klasične joga tradicije T. Krishnamacharya in TKV Desikacharja. S študijem joge je pričel že pri rosnih 9-ih letih pod vodstvom svojega očeta. Jogo poučuje od rane mladosti, od 13 leta dalje. Končal je tudi dvojni magistrski študij na Univerzi v Madrasu, nato se je popolnoma posvetil učenju in poučevanju joge.

 

Njegov ded, T. Krishnamacharya, je bil priznani učitelj joge, ajurvedski zdravnik, jezikoslovec, vedski učenjak,  raziskovalec, avtor, z drugimi besedami, oče moderne joge. Ta veliki učitelj, je v začetku prejšnjega stoletja pripeljal jogo v zahodni svet. Ne le, da je ohranjal starodavne modrosti in oživil izgubljene nauke joge, temveč je jogijsko prakso razvil in prilagodil sodobnemu svetu. Menil je, da le prilagojena jogijska praksa zagotavlja zdravje, duševno jasnost in duhovno rast vsakemu praktikantu. To tradicijo je nadaljeval njegov oče, TKV Desikachar, ki je več kot 50 let posvetil poučevanju joge. Njegov nauk prav tako temelji na načelu, da mora biti joga vedno prilagojena posamezniku glede na spreminjajoče se potrebe, saj ima le tako najboljše terapevtske koristi.

 

Dr. Kausthub Desikachar je soustanovitelj ustanove Krishnamacharya Healing & Yoga Foundation(www.khyf.net ), ki je uradna krovna organizacija, ki predstavlja nauke T. Krishnamacharye in TKV Desikacharja. Izobraževanja za joga terapevte potekajo v Indiji, zadnje čase pa vse več tudi na področju Evrope.

 

Trenutno je tudi svetovalec različnih šol po vsem svetu (Korean Yoga Alliance, Šola joga terapije Pranamanasyoga v Španiji), svetovalec za joga terapijo v bolnišnici Platinum, Mumbai. Deluje tudi kot izredni profersor na Fakulteti za joga terapije in raziskave (CYTER) Sri Balaji Vidyapeeth University, Pondicherry.

 

Veliko se ukvarja s pisanjem, sodeluje v uredniškem odboru ameriškega časopisa Annals fo yoga and physical therapy, z namenom razvoja platforme za inovativne raziskovalce, ki delujejo na področju joge in terapije.

 

Ker joga terapija postaja v svetu vedno bolj uporabljeno orodje, sem dr. Kausthubu zastavila nekaj vprašanj :

 

1. Kako bi opredelili JOGA TERAPIJO v povezavi z nauki vašega dedka in očeta? In ali se joga terapija razlikuje od drugih pristopov?

 

Joga terapija je proces opolnomočenja, kjer praktikant s pomočjo joga terapevta vključi jogijsko prakso v svoje življenje. Gre za več dimenzionalen pristop, ne le za diagnosticiranje bolezni, temveč tudi za ublažitev trpljenja na nek nenasilen, dopolnilen način. Joga terapija lahko deluje preventivno, kurativno ali služi kot sredstvo za obvladovanje bolezni ali za lajšanje bolezni.

 

V klasični tradiciji profesorja Krishnamacharye, ki jo razvijajo v Krishnamacharya Healing & Foundation joga, se joga terapija izvaja z naslednjimi usmeritvami:

 • kot proces lastnega opolnomočenja, kjer je praktikant sam odgovoren za svoje zdravje,

 • gre za individualen pristop terapevt – terapiranec,

 • kot večdimenzionalni pristop, z uporabo številnih orodij joge,

 • kot individualna metoda, ki upošteva starost, poklic, sposobnosti in druge parametre posameznika,

 • gre za proces, ki se nenehno razvija in spreminja, ne pa za instant rešitev,

 • joga terapija je pot osebne in duhovne rasti, je postopek za razvoj osebnih možnosti in danosti,

 • služi kot dopolnilni sistem k ohranjanju lastnega znanja .

2. V Evropi je joga dobro poznana, JOGA TERAPIJA pa velja za precej nov koncept. Kakšno vlogo ima JOGA TERAPIJA v sodobni Indiji?

 

Tradicionalno se joga terapija v Indiji uči le na individualen način. Se pravi da gre za odnos učitelj – učenec. Vendar pa tudi v sodobni Indiji učitelji slepo sledijo pristopu, da en način ustreza vsem. Ta pristop k jogi je precej nevaren, ker ne upošteva razlik med ljudmi. Joga terapijo je potrebno uporabljati individualno, jo prilagajati sposobnostim in potrebam posameznikov v določenem kontekstu.

 

3. Kaj je torej po vašem mnenju najpomembnejša lastnost joga terapevta?

 

Glede na moje izkušnje, menim, da mora dober joga terapevt imeti določene sposobnosti.

Prva pomembna lastnost terapevta je, da mora imeti odlične sposobnosti opazovanja terapiranca. Z opazovanjem ima možnost zaznati simptome na katerikoli ravni. Moj mentor TKV Desikachar je menil, da je pozorno opazovanje ključ do polovice rešitev.

Druga pomembna lastnost terapevta je potrpežljivost in sposobnost spodbuditi osebo, da vztraja na poti k ozdravitvi.

Prav tako mora terapevt skrbeti za svoje kvalitetno in celostno izobraževanje. Usposabljanje mora vključevati teoretična in praktična znanja za celotno paleto orodij, ki jih ponuja joga.

Prepričan sem, da je duhovna disciplina terapevta pomemben dejavnik, ki pomaga opravljati vlogo joga terapevta. Menim, da je to najpomembnejša lastnost, ki jo terapevt mora imeti.

 

4. Razložite nam osnovne korake kako poteka tipična JOGA TERAPIJA?

 

Na prvem srečanju se terapirancu predstavi celoten koncept joga terapije. Dogovorijo se tudi naloge terapiranca, kaj mora sam narediti za uspeh terapije. To vključuje pisanje dnevnika, zagotovitev osebnih podatkov, zdravstvenih parametrov in da predstavi tudi svoja pričakovanja.

Nato s privolitvijo terapiranca sledi strokovni posvet. Na tem srečanju terapevt dobro opazuje terapiranca in preučuje ali se le ta v celoti zaveda svojega zdravstvenega stanja in svojih sposobnosti. Ta proces vključuje veliko različnih oblik opazovanja.

Proti koncu strokovnega posveta, ki na splošno traja nekje med 30-90 minut, terapevt oceni katera orodja so za terapiranca lahko koristna in na kakšen način bo uporabljal prakso joge. Prve usmeritve terapiranec dobi že prvi dan, odvisno od počutja in zdravstvenih sposobnosti.

Terapija lahko zajema več orodij joge in je zasnovana kot celostna joga praksa, ki jo mora terapiranec redno izvajati.

Bodoči obiski terapije se načrtujejo v intervalih, ki jih določi terapevt in so odvisni od razvoja redne prakse terapiranca. Terapije so lahko tedenske ali mesečne, v nekaterih redkih primerih celo bolj pogosto, tudi dvakrat na teden.

Proces se nadaljuje, dokler ni izboljšanja zdravstvenega stanja. Če terapevt meni, da joga terapija ni več primerna za terapiranca, proces prekine. Vse, kar se dogaja na terapijah, se dokumentira na sistematičen in organiziran način.

 

5. Ali mora terapevt obvladati tudi znanje sestrske vede jogi, ajurvede? Se v joga terapiji priporočajo tudi sprememba prehrane in življenjskega načina po zakonitostih ajurvede?

 

Ajurveda in joga skupaj omogočata celostno razumevanje človeškega telesa in zdravja. Zato je poznavanje ajurvede zelo koristno za joga terapevta. Ajurveda nudi veliko načinov  kako pravilno opazovati terapiranca in daje orodja za oceno zdravstvenega stanja le tega. Zato je v  izobraževanje za joga terapevta obvezna vključitev ajurvedskih znanj.

 

6. Ali redno preverjate srčni utrip terapirancev? Prosim navedite nekaj primerov, v katerih je potrebno preveriti srčni utrip? Ali se je tega težko naučiti?

 

Da bi razumeli zdravstveno stanje terapiranca, je nujno potrebno preveriti srčni utrip.

S pomočjo meritve srčnega utripa določamo katera vrsta bolezni je morda bolj dominanta v telesu, zaradi katere terapiranec bolj trpi kot zaradi katere druge. Postavitev prioritete bolezni je zelo pomembna, ker velikokrat ne moremo diagnosticirati vseh bolezni naenkrat.

 

Prav tako je merjenje srčnega utripa pomembno zato, da določimo katera stran telesa (leva ali desna) je bolj aktivna ali ne deluje v ravnovesju. Tovrstna spoznanja so zelo koristna za določanje optimalne joga terapije.

 

Preverjanja srčnega utripa se ni enostavno naučiti, ampak hkrati ni preveč težko, ker so vsi bolniki hkrati učitelji in to pride z dolgoletno prakso.

 

7. Kakšna orodja se torej uporabljajo v JOGA TERAPIJI?

 

V joga terapiji se uporabljajo različna orodja joge. Joga terapija torej vključuje:

 • redno izvajanje joga prakse (asana),

 • redno uporabo dihalnih tehnik (pranajama),

 • meditacija (dhyana),

 • priporočila glede prehrane (Zahar niyama),

 • priporočila spremembe življenjskega sloga (Vihara niyama),

 • petje (mantre),

 • uporabo vizualizacije in afirmacij (Bhavani),

 • izvajanje muder, simbolnih gest (nyaas) in

 • vodeno samopreučevanje (svâdhyâya).

Dober terapevt zna združiti vsa pomembna orodja joga terapije, da oblikuje enostavno in učinkovito prakso. Vsa razpoložljiva orodja niso vedno potrebna. Vendar mora imeti, kot  skrbnik terapiranca, celovito znanje o vseh orodjih, ki se lahko učinkovito in optimalno uporabijo.

 

8. Kako pogosto mora terapiranec izvajati predpisano joga prakso? Ali mora izvajati vsak dan ali je dovolj nekajkrat na teden? Kako spremljate njegovo izvajanje joga prakse?

 

Običajno se joga terapija izvaja vsakodnevno. Seveda pa se pogostost in rednost jogijske prakse določa od primera do primera, s pomočjo pogovora s terapirancem, upoštevajoč naravo njegove bolezni, zmogljivosti in časovne omejenosti.

 

9. Kako terapevt pripravi zaporedje v joga terapiji? Ali imate osnovna zaporedja za določene bolezni ali vedno na novo določite zaporedja, odvisno od človeka? Kako dolgo traja praksa joge, 30 minut, eno uro?

 

Po natančnem opazovanju zdravstvenega stanja, glede na pacientove sposobnosti in upoštevajoč njegov življenjski slog, je vsaka terapija prilagojena vsaki osebi posebej.

 

Zaporedja za točno določene bolezni niso predpisana. Taka standardizacija je v nasprotju, ne samo z načeli joga terapije, temveč je nevarna tudi za terapiranca. Zato je nujno, da morajo imeti vsi joga terapevti znanje in izkušnje za oblikovanje edinstvene in prilagojene rešitve za vsakega terapiranca.

Joga praksa je torej lahko traja nekje v razponu od 15 minut do ene ure.

 

10. Delovno in kulturno okolje v Evropi pogosto onemogoča ljudem, da bi razvili rutine in redno izvajali prakso joge. Pogosto so ljudje na začetku pripravljeni redno vaditi jogo, nato pa ne najdejo časa za to. Ali imate podobne izkušnje tudi v Indiji?

 

Moderni način življenja postaja vedno bolj stresen, vsi se soočamo z omejitvami časa. To prav tako velja tudi za Indijo, da ljudje težko najdejo čas za redno prakso joge. To je danes univerzalna realnost.

 

11. Kateri pogoji so potrebni, da se začne postopek ozdravitve s pomočjo joga terapije?

 

Najbolj pomemben vidik, ki omogoča zdravljenje, je pristen in konstanten stik med terapevtom in terapirancem. Ko ta dva izgradita dolgoročen odnos, se proces ozdravitve lahko začne. To je po mojem mnenju najbolj pomembna sestavina v procesu.

 

12. S kakšnimi težavami se ljudje običajno obračajo na vas in se odločajo za joga terapije?

 

Ljudje prihajajo zaradi vseh možnih vzrokov. Z ustrezno uporabo joga terapije se lahko omili širok spekter bolezni:

 • težave mišično-skeletnega sistema,

 • nevrološka neravnovesja,

 • prebavne motnje,

 • težave z ožiljem,

 • senzorične disfunkcije

 • bolezni dihal,

 • težave s krvnim tlakom in vse s tem povezane bolezni,

 • srčne bolezni,

 • in druge podobne bolezni.

Joga praksa, predpisana z joga terapijo se lahko uporablja tudi za ohranjanje zdravja in dobrega počutja in za lažje upravljanje z izzivi vsakdanjega življenja.

 

Skozi osebno prilagojeno prakso joga terapije lahko:

 • povečamo osebno zaupanje do sebe in čustveno stabilnost,

 • izboljšamo pozornost, koncentracijo in spomin,

 • vzdržujemo optimalno težo telesa,

 • zmanjšamo stres in tesnobo,

 • ublažimo znake depresije,

 • zvišamo raven energije,

 • pospešimo okrevanje po poškodbah,

 • okrepimo mišični tonus in

 • izboljšamo gibljivost telesa,

 • izboljšamo kakovost spanja

 • Izboljšamo kakovost življenja,

 • spodbujamo zdrave način življenja,

 • negujemo in spodbujamo lastno duhovno preobrazbo.

Spoštovani dr. Kausthub, za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem in srčno upam, da boste kmalu obiskali Slovenijo, kjer nam boste predstavili ta holistični pristop k zdravju.

 

Več o joga terapiji si lahko preberete na straneh Dr. Kausthuba Desikacharja  www.khyf.net in www.kausthub.com .

 

Namaste,

Monika

Please reload

Spremljaj me