November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Joga izboljšuje koncentracijo, naše odzive na naše življenje in povečuje radost!

September 1, 2016

Joga je eden izmed najstarejših sistemov samorazvoja, ki jo danes uporablja milijone ljudi.

 

Joga praksa temelji na počasnih, enakomernih postavitvah (asanah), ki spodbujajo dih, stabilnost, moč in so primerne za vsakogar.

 

Preko joge, meditacije in diha spoznavamo sebe, prisluhnemo svojemu telesu, izboljšamo zdravje, prožnost telesa, telesno držo, dosegamo sprostitev, odpravljamo stres in še mnogo več. Joga nam izboljšuje koncentracijo, naše odzive na naše življenje in prinaša radost.

 

Vadba joge prinaša številne koristi v vseh starostnih obdobjih, vključno z fizičnimi koristmi:

 • povečuje moč in elastičnost

 • izboljša se delovanje imunskega sistema

 • zmanjšuje bolečine v telesu

 • znižuje krvni tlak

 • izboljšuje delovanje dihal

 • poveča raven energije

 • izboljšuje kvaliteto spanja

 • izboljšuje prožnost in gibljivost

 • izboljšuje telesno tržo

Joga prinaša tudi psihološke prednosti kot so:

 • izboljšuje kvaliteto življenja

 • povečuje koncentracijo, pozornost in spomin

 • zmanjšuje in odpravlja anksioznost, depresijo

 • vodi k boljšem sprejemanju samega sebe

 • pomaga pri odpravi različnih zasvojenosti itd…

DIHALNE TEHNIKE – PRANAJAME

 

Kaj pridobimo, ko se naučimo pravilno dihati?

 

Pranajama dihanje je praksa nadzorovanja diha. Raziskave so pokazale, da dihalne tehnike izboljšujejo prishološko stanje človeka, odpravljajo stres in odpravljajo motnje v delovanju imunskega sistema, pomagajo pri odpravi visokega krvnega pritska in astmi.

 

MEDITACIJA

 

Kaj nam prinaša meditacija?

 

Raziskave kažejo, da lahko celo kratke in enostavne meditacijske tehnike izboljšujejo negativno razpoloženje in odpravljajo stres. Hkrati se s pomočjo meditacije naučimo samoopazovanja in samozavedanja. Meditacija izrazito spremeni naš način delovanja in odziva na življenjske dogodke, nam dobesedno odplakne negativne misli in prinaša novo energijo v naš sistem.

 

Meditacija na splošno pomaga umiriti čustva in jasni naše misli. To izboljšuje  jasnost in ostrino uma. Meditacija pa je tudi metoda za čiščenje energijskega telsa in uravnoteženje čaker in tako izboljšuje intuicijo in intelekt.

 

ENERGIJSKO TELO

 

Joga nas uči, da je človeško telo sestavljeno iz večih teles:  vidnega fizičnega telesa, energijskega telesa, umskega telesa, telesa modrosti in telesa blaženosti.

 

V energijskem telesu obstaja na tisoče energijskih kanalov, nadijev, ki so povezani preko energijskih centrov, tako imenovanih čaker. Čakre so kot neke vrste  elektrarne, ki so odgovorne za pravilno delovanje različnih organov v telesu. Vsaka čakra je odgovorna za uravnoteženost in nadzor delovanja vitalnih notranjih organov.

 

Zgornje čakre, tretje oko, kronska čakra, skrbijo za energijo celotne glave, vključno z hipofizo in možgani. To pomeni, da če želimo, da možgani delujejo optimalno, morajo zgornje čakre uravnoteženo delovati.

 

Čakre imajo tudi vpliv na psihično počutje človeka. Delovanje grlene čakre in tretjega očesa, vpliva na način razmišljanja, na abstraktno delovanje in ustvarjalnost.  To pomeni, da uravnoteženo delovanje teh čaker vpliva na inteligenco človeka.

 

Ker sta telo in um neločljivo povezana, moramo za oster in inteligenten um delovati na nivoju telesa. Redna praksa joge, ne le da razstruplja telo, odpravl

 

ja iz telesa zastane energije, ampak pomaga krepiti tudi energijski tok v telesu. Učinek je zdravo, močno fizično telo, izostren um in mirno srce.

 

Joga nas uči razmišljati pozitivno

 

Bolj kot razmišljamo pozitivno, bolj radostni in srečni smo. Pozitivno razmišljanje dobesedno neguje našo dušo. Negativna čustva in misli packajo avro in onesnažijo naše čakre in zaradi tega je naše počutje slabo. Pozitivne misli in čustva ustvarjajo pomirjujoče občutke in pomirjujoče delujejo na telo in duha.

 

Vse te tehnike so dandanes nekako nujno potrebne, posebej zaradi hitro spreminjajočega se načina življenja. Prinašajo nam svobodo in notranji mir.

 

Zaradi višje ozaveščenosti, ljudje dojamejo kako pomembno je učenje samopomoči, kako zdravilna je odprava vzorcev, ki nas bremenijo ter da je energijski nivo telesa naša lastna skrb in odgovornost.

 

Joga je osebno praksa in kot taka daje odgovore na vaša osebna vprašanja. Več kot boste vadili, bolj se boste spoznavali in več boste imeli koristi.

 

Joga torej posamezniku ponuja brezčasen, brezplačen in celovit model samozdravljenja.

 

Ne prepuščajte zdravja le naključju, poskrbite zanj z redno prakso joge! Pridružite se mi na dogodku Sam mal zame dan, 03.09.2016, v Ljubljani, kjer se bomo družili v praksi joge in se pogovarjali o dvigu potenciala z jogo.

 

Namaste, Monika

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede