November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Ko se z jogo okrepimo, nas ničesar več ne more ustaviti na naši ustvarjalni poti

October 10, 2016

Praksa joge vpliva na naše čustvovanje, prinaša ravnovesje na telesnem, umskem in duhovnem nivoju. Če pogledamo le iz fizičnega vidika, nas malce nenavadni položaji v jogi silijo k drugačnemu razmišljanju in k drugačnemu občutku glede postavitve telesa.

 

Joga povečuje ustvarjalnost

 

To velja za pisanje, umetnost, glasbo ali katerokoli drugo ustvarjalno disciplino. Več kot boste vadili jogo, večkrat si boste dali priložnost zaupati svojemu telesu, večkrat boste poskusili nekaj novega in hkrati izstopili iz svojega območja udobja in poznanega. Tako bomo nehote pridobivali velik val kreativne energije, ker bomo s pomočjo joge prestopali v nek neznani svet.

 

Z dvigom zavesti preko prakse, dobimo drugačno perspektivo in to vpliva na ustvarjalnost.

 

Joga izboljša pozornost

 

Z vadbo joge se učimo pozornosti. Izvajanje asan, pranajam(dihalne tehnike) in ostalih tehnik joge zahteva pozornost in to pridobivamo z meditacijo. Skozi jogo ozavestimo pomembnost sinhronizacije diha in giba, kar prinaša v naše življenje jasnost in fokus. Vse to občutno vpliva na naše občutenje stresa, povečuje radost, spodbuja inovativno razmišljanje in ustvarjalne ideje.

 

Joga poživlja delovanje energijskega telesa

 

Vadba joge dobesedno očisti in odpre energijske kanale v telesu, s tem pa pridobimo večjo življenjsko moč in vitalnost. Poveča se kroženje krvi in prane (življenjske energije), kar ima močan učinek na možgane in srce. Redna joga praksa uravnava hormone, masira notranje organe, podpira delovanje čaker in tako poživlja delovanje energijskega sistema telesa.

 

Z jogo pridobimo večjo svobodo duha, kar vedno vodi k ustvarjalnosti. Večja kot je duhovna jasnost in radost, lažje naš duh premosti družbene omejitve in lažje se ustvarjalno izražamo.

 

Zaradi povečanega dotoka energije in prožnosti uma, v nas ustvarjalna sila vre kot hudournik.

 

Joga spremeni naš način pogleda na svet

 

Raziskave kažejo, da meditacija spremeni fizično strukturo možganov. Poveča delovanje možganov v  frontalnem korteksu, ki je direktno povezan z osredotočenostjo, mirnostjo in koncentracijo.

 

Jogijske dihalne tehnike povečujejo število možganskih alfa valov, kar vodi v nižjo stopnjo stresa in višjo raven ustvarjalnosti.

 

Po določenem času praktikanti joge vedno dlje časa preživijo v stanju alfa in zato se izboljšuje tudi spomin in intuicija.

 

Z jogo odpiramo vrata navdihu

 

S sedenjem v meditaciji se povezujemo s kozmično silo vesolja, z izvornim virom vse ustvarjalne moči. S priklopom na univerzalno zavest in z doživljanjem sebe, da smo več kot le naše telo in naš um, se razširimo v višje nivoje resničnosti .

 

Občutek dobrega počutja, ki ga imamo po praksi joge, je tako izkušnja življenjske moči, ki teče skozi naše telo. Hkrati pa čutimo povezavo z nečim, kar je večje od nas samih. Ta razširjena perspektiva je temelj novih izvirnih idej in vizionarstva.

 

Joga nam pomaga, da smo bolj čuteči in odprti. Vadba joge nam zmehča ego in postanemo bolj sočutni, manj omejeni z nekimi principi. Ko je v našem umu mir in smo v praznini, smo lahko prisotni in dojemljivi za navdih.

 

Z jogo odkrivamo kdo smo v resnici

 

Travme, ki jih doživljamo skozi življenje, nas zanesejo stran od našega bistva, od avtentičnega dela sebe. Joga nas spodbuja, da ta avtentični del spet prebudimo in prepoznamo, da se povežemo z našimi pravimi občutki in našimi najglobljimi deli sebe. Joga nas podpira, da prisluhnemo hrepenenju svoje duše in se izražamo v skladu z resnico v nas. Tako se uskladimo z avtentičnim delom nas samih in spet postanemo kot otrok, da si dovolimo izražati kot čutimo.

 

BKS Iyengar, eden najpomembnejših učiteljev joge v svetu, je dejal: »Prilagajanje čustev blokira ustvarjalnost.«

 

Najpogostejša ovira za ustvarjalno izražanje je strah. Strah pred izpostavljenostjo, pred sodbo, je krč za umetnike. Ko se z jogo notranje okrepimo, nas ničesar več ne more ustaviti na naši poti.

 

Praksa joge premaguje stres in sprošča na celičnem nivoju. Večina čustev se nabira v kolkih, območju srca, ramenih in joga je edinstven sistem, s katerim dosegamo globoko sprostitev na teh področjih. Številne študije kažejo tudi močno terapevtsko vrednost joge pri sproščanju travm iz telesa in pozitiven učinek joge na ljudi, ki trpijo za post travmatsko stresno motnjo.

 

Bolj, ko je naš živčni sistem miren in prečiščen, lažje se odpremo ustvarjalnosti.

 

Številni umetniki ostajajo v istem položaju ure in ure, zato lahko z preprosto prakso joge sprostijo svoja čustva, stres in otopelost telesa, ter vrnejo telo, um in duha v ravnovesje.

 

Prebudi se tudi ti in se pridruži na yogini praksi joge v Studiu Eviana!

 

Namaste,

Monika

 

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede