November 11, 2017

October 1, 2017

September 25, 2017

September 17, 2017

Please reload

Objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Pozitivnega odnosa do telesa se lahko naučimo!

May 9, 2017

Zakaj je pomembno gojiti pozitiven odnos do lastnega telesa? Za to obstaja več vzrokov, eden izmed njih je zagotovo zdravje. Ko ne sprejmemo lastnega telesa in ga zanikamo, smo na poti k bolezenskim stanjem. Takrat smo dobesedno odklopljeni od sebe.

 

Način kako komuniciramo z  lastnim telesom postane še bolj pomemben, ko postanemo starši. Starši smo tisti, ki otroka naučimo spoštovanja sebe, svoje lastno telo in spoštovanja drugih ljudi. Čas je, da tudi kot družba spremenimo odnos do tega kakšno telo je lepo. Predvsem v zahodnem svetu je izredno razširjen poniževalen odnos do teles, ki niso popolna, prav tako se razvija zelo poniževalen odnos do staranja.

 

Starši smo vzor svojemu otroku. Otroci preko staršev pridobivajo svojo resnico. Otroci poleg tega, da poslušajo, delujejo na čutenju. Torej, tudi če nam je naš otrok zelo všeč in ga učimo, naj ima rad sebe, hkrati pa nimamo radi sebe in gojimo neprimeren odnos do svojega telesa,  bo otrok ponotranjil energijo staršev. Kar pomeni, če otrok videva starše nenehno vzdihovati kako grozno telo imajo, kako so se zredili, jih opazuje, da se tehtajo dvakrat dnevno in se nenehno obtožujejo, da so predebeli, bo to ponotranjil. To zanj postane resnica. Torej če otroci prepoznajo, da starši ne sprejemajo  svojega telesa ali pa ga sprejemajo le pod določenimi pogoji, bodo tudi sami postali zelo kritični do svojega telesa.

 

Slaba telesna podoba pa povečuje možnosti za razvoj depresije, anksioznosti, motnje prehranjevanja in uporabo odvajal in različnih sredstev za hujšanje.

 

Kako torej zaščititi svoje otroke pred slabo samopodobo?

 

Tako, da sami prenehamo z vsemi vrstami samosabotaže in izboljšamo odnos s seboj. To storimo na način, da:

  • postanemo pozorni na to, kaj o sebi govorimo pred otrokom,

  • bodimo pozorni kako se vedemo in kako ravnamo sami s seboj v prisotnosti otrok,

  • zaobljubimo se, da se bomo trudili izboljšati odnos do svojega telesa in prenehali govoriti negativno o sebi,

  • prepovedali komurkoli v družini grdo govoriti o sebi (ali zaradi fizičnih lastnosti telesa ali česarkoli drugega),

  • prenehajmo se nenehno tehtati in meriti svojo vrednost in lepoto s kilogrami, z leti,

  • pokažimo otrokom, da ste zadovoljni v svojem telesu,

  • čim več sodelujmo v fizičnih aktivnostih z otroci,

  • ponudimo otrokom čim bolj raznoliko hrano, da tudi otroci zaznajo kakšna je razlika v telesu, če jemo hitro hrano ali za zdravo hrano,

  • vzdržimo se neprimernih komentarjev o ljudeh, drugačnih od sebe in razložimo otrokom, da smo ljudje različni, različnih velikosti, teže, barve kože, značilnosti.

 

Poskrbimo, da se bodo naši otroci dobro počutili v svojem telesu, ne glede na to kakšne oblike je in ne glede na to koliko so težki. Seveda jim kot starši pomagamo vzpostaviti sistem zdravega prehranjevanja, vendar jih ne žalimo in ne govorimo jim, da so leni ali manj vredni, če so morda pretežki ali niso tako hitri kot drugi. Le na ta način jim bomo pomagali, da živijo zdravo, neobremenjeno in da svoje srce odprejo za vse ljudi, ne samo za tiste, ki se jim zdijo primerni. Dobra samopodoba daje občutek varnosti in umeščenosti.

 

Prav tako je čas, da tudi kot družba spregledamo, da nam vsiljujemo nerealne podobe žensk. Da nas z reklamami, kjer nastopajo 20 letne ženske za kreme 40 letnic, zavajajo kaj v resnici je lepota, da ne nasedemo propagandi, da nismo dovolj.

 

Kot raziskovalka ajurvede razumem, da obstajamo kot ljudje različni tipi konstitucij in da nas ni potrebno biti sram, ker nismo takšni kot ljudje iz reklam. Ozavestiti je potrebno, da nismo dovolj dobri le takrat, ko smo lepi in vitki. S tem, ko se sramujemo sebe ali občutimo krivdo, se le še bolj zakopljemo v svoj dom in morda v večerno hranjenje. Osredotočimo se raje na zdravje in dobro počutje.

 

Veliko ljudi se danes ne prehranjuje v javnosti, ker jih je sram, da jih bodo drugi ljudje ocenjevali. Hkrati so časopisi polni diet in prebiramo novice, da so v svetu znanih ekstremno lačni. Ali da ljudje zaradi tega, ker ne ustrezajo nekim standardom, težje dobijo službe. Veliko otrok, ki imajo težave s težo, vrstniki že v vrtcu izločijo iz družbe. Veliko deklet prek mamic ponotranji, da so dobre le takrat, ko so na dieti ali pa ko so urejene in vitke, ko ustrezajo standardom.

 

Zato je zelo pomembno, kakšen odnos imamo do svojega telesa. Ker s tem pokažemo otrokom in vsem okrog nas, da se spoštujemo in na ta način nas spoštujejo tudi drugi.

 

Joga nam daje izredno podporo v tem procesu, zavedati se moramo da do spremembe ne pride čez noč. Sploh če smo bili naučeni pretirane kritičnosti  do nas samih. Prav tako je potrebno sprejeti, da imamo vsak drugačno telo, ki se drugače odziva in da so tudi naše telesne lastnosti skupek genov in prav tako tudi preteklih življenj. Joga nam nudi zavetje, da postanemo hvaležni in začnemo sijati s tistim, kar imamo, kar nam je bilo dano.  Proces je počasen, postopen, je pa vreden.

 

Zato……… imejmo se radi, spoštujmo svoje telo in bodimo sočutni do sebe.

Namaste. Monika

Please reload

Spremljaj me
Please reload

Ključne besede